Громадяни України можуть претендувати на роботу в Польщі на основі Заяви про намір доручити іноземцю виконання роботи в будь-якій галузі без зобов’язання подати заяву на дозвіл на роботу.

Процедура:

  1. Роботодавець реєструє заяву про намір доручити іноземцю виконання роботи в повятовом Управлінні зайнятості (PUP) в Польщі потрібне для штаб-квартири компанії. Заява повинна бути зареєстрована перед початком виконання роботи іноземцем у цього Роботодавця.
  2. Заява повинна бути подана на офіційній пресі, наданими на сторінці PUP і містити такі відомості:
    1. Дату видачі;
    2. підпис і штамп особи, відповідальної в ПНП;
    3. назва запрошує компанії;
    4. підпис роботодавця;
    5. ім’я, прізвище, рік народження, серію і номер паспорта іноземного особи, яка запрошує;
    6. мету і тривалість візиту (дати, кількість днів і поїздок).

Оригінал і копія Заяви про намір працевлаштування іноземця, необхідний для отримання візи типу D – для роботи в Польщі в строк, що не перевищує 6 місяців протягом наступних 12 місяців. Візу на підставі підписаного та зареєстрованого в ПНП заяви може подати тільки особа, що в ньому зазначена.

Громадянин України може виконувати роботу в Польщі на підставі заяви тоді, коли отримає титул на проживання, що дає право на виконання роботи :

  1. візи (крім туристичної візи, а також віз, які видаються на підставі ст. 60 1 ч. п. 22 і 23 закону про іноземців”)
    або
  2. дозвіл на тимчасове проживання (за винятком дозволу, наданого на підставі ст. 181 п. 1 закону про іноземців”)
    або
  3. візу
    або
  4. дозвіл на проживання, виданий іншою державою Шенгенської зони
    або
  5. перебування на підставі ст. 108 1 ч. п. 2 або ст. 206 1 ч. п. 2 закону про іноземців або на підставі розміщеного в проїзному документі відбиток штампа, який підтверджує подання заяви про видачу дозволу на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу, якщо іноземець безпосередньо перед подачею заяви про надання виду на проживання було право на роботу в Польщі.
    або
  6. перебування на підставі ст. 108 1 ч. п. 2 або ст. 206 1 ч. п. 2 закону про іноземців або на підставі розміщеного в проїзному документі відбиток штампа, який підтверджує подання заяви про видачу дозволу на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу, якщо іноземець безпосередньо перед подачею заяви про надання виду на проживання було право на роботу в Польщі.

Обов’язки особи, покладений на роботу:

  1. Роботодавець повинен перевірити перед початком виконання роботи іноземцем, він має документ, що дає право на перебування в Польщі, а також зберігати копію цього документа протягом усього терміну дії договору.
  2. Для легального виконання роботи іноземцем в Польщі необхідно письмове укладення з ним трудового договору або цивільно-правових угод і відведення з назви даного договору, авансовий платіж з податку на прибуток, я думаю, що інші закони звільняють від цього обов’язку.
  3. Протягом 7 днів з моменту початку роботи іноземця в Польщі, Роботодавець зобов’язаний повідомити cudzoziemce для соціального забезпечення і страхування, що у разі укладення договору про роботи дозволить іноземцю скористатися послугами безкоштовного охорони здоров’я в Польщі.

Роботодавець зацікавлений у наймі іноземця на термін більш 6 місяців, може вже після закінчення 3-х місяців подати заяву про видачу дозволу на роботу цього працівника, то не потрібно тест ринку праці.